Журналист за 1 ден: Отвори сърцето си, затвори кранчето!

Журналист за 1 ден: Отвори сърцето си, затвори кранчето!

текст: Ран Ранков

Съществува легенда, че над всеки стрък трева бди ангел, който му шепне: „Расти… расти…“. Или с други думи водата кара тревата да расте, защото водата е живот. Водата, която тече от чешмата. Или водата, заради която милиони африканци (предимно жени и деца) стават рано сутрин и извървяват десетки километри до най-близкия кладенец. Тази вода, която ние приемаме за даденост. Те нямат лукса просто да отвъртят кранчето и да си налеят чаша чиста студена вода. За тях това е ежедневна борба и преодоляване на редица предизвикателства. Борба за правото им да бъдат здрави хора.

Не знам за вас, но на мен това не ми звучи правилно. За това чрез сайтът Charity Water създадох “Затвори кранчето, отвори сърцето си” – кампания за набиране на средства за построяване на кладенци в Африка, но също така това е кампания, която да ни накара да преразгледаме приоритетите си. Енергията, с която се оплакваме, че батериите на телефоните ни падат твърде бързо, можем да я вложим в това да помогнем на хора да водят нормален начин на живот… като нас. Защото не забравяйте. Те са точно като нас. Със същите мечти и надежди за бъдещето. Тяхната съдба не е да рискуват животите си в търсене на чиста вода.
А ако се притеснявате за това как ще бъдат използвани парите ви, бъдете спокойни. След приключване на кампанията биват предоставяни GPS координати и снимки на кладенеца, в който са били вложени средствата.

Какво се случва, когато осигурим безпрепятствен достъп на африканци до чиста вода? Намалява се смъртността, покачва се стандарта на живот и най-важното – африканските жени тръгват на училище и завършват образованието си, защото не им се налага да „ловуват“ за вода по цял ден. На нас това ни звучи като нормален живот, нали?

Моето мото е, че най-голямото богатство е това да имаш глас. Въпроса е какво ще направиш с гласа си. Аз предпочитам моят глас да бъде промяната. А ти какво ще направиш с твоя глас? Ще свършиш нещо полезно или просто си говориш?

Връзки:

http://my.charitywater.org/open-your-heart-close-the-tap

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply