Тандем по чужбински

Тандем по чужбински

Тандем по чужбински

текст: Теди Белчева

 

Не, това не е вид групов полет с парашут. Когато за пръв път попаднах на обява със заглавие „ТАНДЕМ”, не бях лишена и от други разни асоциации, но благодарение на това, че обявата беше окачена във факултета по испански и отдолу с по-малки букви беше добавено „разменям испански за немски”, приблизително успях да се ориентирам в ситуацията, че дори и да се възползвам от нея.

 

Няма нищо лошо в това да откраднеш идея. Кхм… имам предвид от онзи вид идеи, които не е лошо да се крадат, а не от другите, за които в белите държави може да те осъдят. Стигнала съм до извода, че топлата вода вече е открита, колелото тоже и е лек признак на деменция да си блъскаме главите над неща, които отдавна са практика някъде. Та … ТАНДЕМ по чужбински.

 

Чуждите университети са доста уредени. Ако на вратата на някое професорско светило пише „Приемен час от 8 до 12”, то е почти 100% сигурно, че същото това светило ще се намира там от 8 до 12. Зайците или новокурсниците се хващат в буквален и преносен смисъл за ръка от първия ден и им се показва как се съставя учелна програма, как се пишат курсови работи, как се използва библиотекарския софтуер, къде да намерят учебници, компютри, залите си за лекции и помощ, ако нещо се объркат. Има си дори студентски съветници за най-неориентираните. Нищо не е оставено на случайността. В този уреден свят на всеки няколко метра има пана за студентски обяви – приличат на бяла хартиена стърчаща салата, лепена една върху друга и късана тайно или явно за залепянето на нова хартиена салата. Та там, наред с обявите „Търся съквартирант, продавам колело, куче, учебници, кой пътува с кола до едикъде си едикога си” има и едни бележки със заглавие „Тандем”.

Ние като по-бедни имаме навика да си плащаме за всичко. По-богатите от нас обичат да си пестят парите и, вместо да плащат за чуждоезични курсове, работят на бартер. Ако имам нужда да науча испански, а испанецът има нужда да упражни английския си (например), защо да не си помогнем взаимно? И като казвам „упражним” – в най-редки случаи това става в библиотеката над някой учебник. Студентът е мързеливо, но практично животно. Обикновено ходехме по заведения като през половината време говорехме на единия, през другата половина на другия език. А по средата на езика на тялото. Шегувам се. Шегувам се, че се шегувам… J

И така днес, на паметната дата 21.12 призовавам всички студенти и нестуденти от всички страни – учете безплатно езици, правете любов, не война и не забравяйте, че говоренето му е майката.

 

За един силен старт можете да публикувате вашата обява за тандем директно под текста като коментар.

А каква чужбинска идея бихте откраднали вие?

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply