Sentimental Swingers

Sentimental Swingers

 

Помня първия им концерт – излязоха на сцената, както винаги облечени изключително женствено и със стил. Публиката, която до момента пристъпваше вяло от крак на крак, полудя! Невероятните 30 години на 20ти век с духовата музика и с естетиката на костюмите и хореографията влязаха под кожата ни просто за секунди. Без много думи ви каня в будоара на три истински дами – Рони, Вера и Деси.

 

 

За вас обикновено се говори като за трио и, макар че често сме чували историята как сте стартирали, много малко знаем за всяка една от вас. Има ли триото двигател, опозиция, дежурна по шеги, дежурна по недоволство и т.н.?

 

Рони: Ще започнем отзад-напред. Има от всичко и даже си сменяме ролите, за да не ни е скучно. Вера се занимава с музика от най-скоро, но това е относително, тъй като музиката е в кръвта й. Ние с Деси сме ветерани. По сцените сме близо 20 години и заедно и по отделно в най-различни проекти. Деси може да сте я чували с Phuture Shocke, и като ди-джей. В момента има страничен проект с Белослава. Аз пея с Насекомикс, пяла съм с Блуба Лу. С Георги Дончев имаме проект за бас и глас.

В коя друга страна да ви се представим? И трите имаме деца, а когато ги съберем с децата на секстета на Михаил Йосифов стават цяла армия.

 

Вера, по професия си финансист, навлязла си в сферата на музиката чрез твое изпълнение в един филм. Разкажи за този филм – как се стигна до него? Къде може да се види? Упражняваш ли все още професията си паралелно? Трудно ли ти беше да се пренасочиш и да загърбиш това, за което си учила?

 

Вера: Филмът се казва “БЯХ В НЮРНБЕРГ”и е продукция на френската телевизия. Заснет бе от продуцентската компания СОФИЛМ, в България, с много български актьори. Режисьор е Андре Шандел, за когото съм омъжена… и така стана, че участвах в една създадена специално сцена, разведряваща тежката тематика: Нюрнбергския процес. Сцената бе: 1946 година, Нюрнберг, фоайе на богат хотел, роял, пианист (Ангел Заберски) и певица. Песента: SentimentalJourney. Филмът ще може да се види в България, ако успеем да го вместим в програмата на БНТ, догодина.

Професията на човек е това, с което се занимава професионално. В момента това е пеенето и всички съпътстващи го продуцентски и мениджърски дейности. Със сигурност предишната ми професия се прокрадва в това, което правя сега, но професионално не се занимавам със сметки.

Учила съм МИО (международни икономически отношения) и Бизнес Администрация. Нито едно от двете не съм практикувала професионално, ако се изключи управленския пост в СОФИЛМ. Счетоводството, с което си изкарвах прехраната преди, не съм го учила, а го правех по любов. Намирах някакво творчество в тази работа и това ми харесваше много. Сега съм се насочила към друга моя любов, в която има неизчерпаемо повече творчество. Така, че не е никак трудно… вървя по пътя на любовта. Нищо не загърбвам, просто се движа с живота – формите само служат за изразяване!

 

 

Рони, ти също дълго време си живяла като „редови гражданин” (твои думи). С какво се занимаваше преди да се концентрираш изцяло върху пеенето?

 

Рони:Освен музикалното  образование съм  завършила арт мениджмънт. Много години работих като мениджър по проекти и какво ли друго още не. За музиката оставаше нощта и, когато родих първото си дете, дойде време да избирам. Избрах най-несигурното и недоходоносното по онова време – музиката. И така приключих с кариерата ми на редови гражданин.

 

Имате изключително ефектна визия по време на концертите си. Разкажете как подбирате костюмите, кой ги създава за вас?

 

Вера:Костюмите ни ги правят различни хора, а моделите ги обсъждаме заедно. Просто има много ентусиазъм, когато почнем да ги правим и някои от тях се получават!

 

Как избрахте този стил? Имахте ли експерименти и с други стилове музика преди да се спрете на този?

 

Вера:Това беше стилът, който тайно всяка от нас  е искала да пее. И при среща на трите се получи това!

 

 

Кога можем да очакваме албум от Сентиментал Суингърс?

 

Вера:Веднага щом направим още 7 песни.

 

 

Какви песни изпълнявате в момента – има няколко на Андрюс Систърс, има и авторски. Чие дело са авторските песни?

 

Вера:Освен песни на Андрюс Систърс в репертоара си имаме френски шансони, модерни песни, които Михайл Йосифов е аранжирал в по-ретро стилистика, джаз стандарти, български песни на Йосиф Цанков и на други български композитори от миналия век, както и авторски….

Рони:Най-новата ни песен се казва “Аз не правя така” и е дело на Михаил Йосифов-тромпетиста, и музиката, и текста, и аранжимента.

 

Как се случват музикалните ви ангажименти? Имате ли нужда от менажиране, вие самите ли се справяте с тази задача? Сами ли търсите възможностите за изява или се случва да ви търсят за ангажименти?

 

Вера:Сами се справяме с мениджмънта. Търсят ни, а и ние работим по въпроса за разширяване на аудиторията ни.

Рони:Имаме хора, които ни помагат с организацията на всяко събитие. Но не следваме готовите формули.

 

 

Ще има ли „турне” в останалата част на България?

 

Вера:Надяваме се октомври месец да посетим Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново.. А сега заминаваме на мини тур в Свети Влас и Варна.

 

 

Промени ли се живота ви? Започнаха ли да ви разпознават, да ви заговарят? Някоя весела история с фенове?

 

Вера:Разпознават ни, когато сме разпознаваеми. Жената може да изглежда по различни начини, в зависимост от желанието й да се представя. Деси има интересна история с фен на Spirit Of Bourgas миналата година.

Деси:На път от хотела за концерта на фестивала – бяхме с прически и грим, минавайки покрай една спирка в тъмното чухме крясък “Сентиментал Суингъъъъъъъърс”. Много се стреснах, скарах  се ”Ох, изкара ми акъла, бе!”, а се оказа едно момче, което развълнувано поиска да се снима с нас 🙂

 

 

„Те”, които говорят, много често ни оставят малък подарък за спомен. Имате ли желание да ни оставите по нещо?

 

Вера: Малък подарък… ще помисля!

Рони и Деси: Една песен:

 

 

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply