Робърт Дауни – Играта на сенки приключи!

Робърт Дауни – Играта на сенки приключи!

 

РОБЪРТ ДАУНИ МЛ. – Играта на сенки приключи!

 

 

Макар че еуфорията от успеха на „Шерлок Холмс” е все още в разгара си, играта на сенки за Робърт Дауни Младши приключи и то с приказен щастлив край. Жабата се превърна в принц, целунат от принцеса, и не само, че заживели щастливо, но и нов малък принц се залюля в детската люлка едва преди месец. Принцесата се казваше Сюзън Лeвин, понастоящем Сюзън Дауни, а как се случи всичко… И така, имало едно време….

 

… един дом, в който живеели хора на изкуството – режисьор на нестандартни филми и актриса. Известност…, комерсиален успех …, утъпкани пътища – каква обида за тази разкрепостена бохемска двойка! Те вярвали, че истината е там някъде сред подземните течения на субкултурата. Робърт Дауни Старши правел своите особени, провокативни филми, в които давал малки гротескни роли на невръстния Робърт, а във вечерите, които събирали приятели и ценители, хашишът се предавал от ръка на ръка. И така, едва на 8 годишна възраст наркотикът достигнал и до малката ръка на Робърт Младши. „Аз бях продуктът на продукта на онова поколение”, заявява Дауни без помен от носталгия пред публиката на „Insidetheactorsstudio”.

 

Може би не е изненада, че след подобен старт, Робърт Дауни прекарва 25 години от живота си на ръба на самоунищожението, преминавайки от делириум в делириум без пауза. Изненадващото е по-скоро, че въпреки почти постоянното си неадекватно състояние на сета, фрапиращият му талант крещи така силно, че заглушава скандалната преса. Същинската му кариерата започва с една роля, в която той отдавна се е въплатил – тази на младия наркоман от „Lessthanazero”, изиграна притеснително реалистично, както твърдят в гилдията. Години по-късно по време на снимките на „Homefortheholydays” шокираната Джоди Фостър търси начин да го разтърси, но младият Робърт е твърде не на себе си, за да отвърне. Въпреки невероятния успех на „Чаплин” и последвалата номинация за Оскар, колелото на бедите се завърта. Переодичните му арести и неколкократни безуспешни рехабилитации  го срещат със съдия Лорънс Мира, който заявява, че не вижда друг начин да спаси живота на актьора, освен като го осъди на границата на легалния максимум – 3 години затвор. И така Робърт Дауни заживява зад решетките като обикновен престъпник и излежава цели 16 месеца от присъдата си. „Ако си в животозастрашаваща и наистина ужасна, и отровна, и страшна, и ограничаваща те ситуация, това, което трябва да направиш, е да се защитиш и да се забавляваш. В тази последователност. И това е, което направих аз” – разказва актьорът с тъжните очи на младата публика от студенти по актьорско майсторство. Само седмица след освобождаването си, Робърт Дауни попада в екипа на касовия сериал Али МакБийл и взивява зрителския интерес. Вече 35 годишен, Робърт се превръща в енигматичен мъж, който вълнува женската публика не само с излъчването на трагичен герой, но и с непрестанното си желание да се откъсне от порочния кръг. Той стартира всяка наложена му програма за борба със зависимостта  с желание, което му се изплъзва некотрулируемо. Един златен Глобус и два ареста по-късно звездият миг е приключил – Робърт Дауни е уволненен  – спешно и безапелативно. До него расте малкото му момче, което той много обича, но за което, подобно на собствения си баща, не успява да бъде пример и опора. Съдът се пропуква и съпругата му, изтощена от безкрайната борба, се предава. Робърт Дауни остава сам. И въпреки че не вини никого – нито родителите си, нито дори себе си, приемайки почти мистичното обяснение за духа на времето и случайностите, той преживява дълбоко нещастието, което е причинил на семейството си. Макар че не за първи път се обръща към музиката и дуетите му със Стинг и Вонда Шепард по време на сериала Али Макбийл вече са му създали известност като музикален талант, този път Робърт Дауни започва нещо още по-съкровено. От сърце и с трогателна откровеност той написва музиката и текста към първия си музикален албум – TheFuturist. След краха с Али Макбийл Робърт Дауни се превръща в непродаваем актьор, който не подлежи на задължителното застраховане преди снимки. Започва изкачването нагоре. А как става това? С добри приятели.

 

Ако днес трябва да благодарим на някого за фантастичната игра на Робърт Дауни Мл., в списъка има две имена: Мел Гибсън, който спаси кариерата му и му повярва, и Сюзън Дауни, която върна усмивката му и му стана опора.

 

На 47 години Робърт Дауни порастна. Стана отново баща. И макар че журналистите обичат да припомнят миналото му понякога по наистина брутален начин, той се е научил да се усмихва и да се шегува със себе си – понякога смутено, понякога сърдечно. Но ако днес в очите му откриваме някаква драма, тя изцяло липсва от живота му. Един усмихнат, влюбен мъж в зенита на дългото си лято, който за първи път има всичко – и любов, и кариера, и семейство, и приятели.

 

”Ако всичко е било напразно, би било трагедия. Но ако го оставиш настрана и продължиш напред, това би било начин да покажеш, че такива неща се случват, но наистина, наистина, наистина няма нещо, което човек не може да преживее – докато е жив!”

Робърт Дауни Дж., 2006 г. 

Текст: Теодора Белчева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply