Колекция “Първа помощ”

Колекция “Първа помощ”

Колекция “Първа помощ”

текст: Теди Белчева

 

снимка: Architectural Digest

 

Както се казва – царят е мъртъв, да живее царят. Щрак си отиде, да живее Колекция “Първа помощ”!
Днес отново ви хвърлям ръкавицата – Щрак беше поводът да се огледаме извън ръба на собствената ни чиния. “Първа помощ” ще бъде поводът да се огледаме в нея.

Нали се сещате за онези моменти, когато са ни потънали гемиите и дори и коняка (виното, ракията, водката, текилата…) не помага? За такива моменти си имам няколко любими книги, които ме мотивират да си кажа „Майната му!” и ме пращат за нула време обратно на първа линия на бойното поле.

 

Кои са вашите книги, които ви спасяват? Разкажете ми за тях по имейл или във профила на Те говорят във Фейсбук. След две седмици се надявам да сме събрали една страхотна колекция от книги за „Първа помощ” във всякакви ситуации!

За да ви мотивирам, започвам първа с моите топ 4:

 

Шогун, Джеймс Клавел

Това е книгата, която лекува всичко! Някъде из цялата тази невероятна и умна история, откривам колко незначителни са всъщност ежедневните проблеми, колкото и банално да звучи. Имаше един момент, където Анджин-сан седеше в градината си, малко след като градинаря Уеки-я беше загубил живота си по негова вина. И малко след Анджин-сан беше оцелял като по чудо след едно земетресение. Наблюдаваше камъкът, който Уеки-я беше поставил в градината му по специален начин, така че залязващото слънце да осветява блестящите му жилки… И изведнъж разбра това пренебрежение, с което японците се отнасят към смъртта. Разбра какво означава „карма”. Разбра, че понякога наистина нищо не можеш да направиш и това е едно огромно облекчение.

 

 

 

Господин Никой, Богомил Райнов

Обожавам Богомил Райнов! Понякога, когато нещо съвсем не върви, си казвам „Отивай да се оплачеш на майка си и на баща си.” – една от дежурните реплики на Емил Боев, сирак, циник и актьор. Много са ми странни сравненията между Райнов и Реймънд Чандлър! Чандлър, колкото и да ми е приятен, е от т.нар. „тоалетни” писатели. Онези, които четем в тоалетната (образно казано, нали). Райнов има стил и повествование! Изобщо, явно цинизмът в книгите ми помага да входирам малко повече непукизъм и у себе си.
 

 

 

 

 

При самозащита, Христо Калчев
Повечето от вас сигурно познават Калчев от вулгарните му романи. Аз не. Опитах преди години да чета един от тях, не стигнах далеч. Истината е, че Калчев е един изключително ерудиран тип – като се започне с политика и се завърши с история. Има романи, които откровено ме карат да се чувствам глупава и има нещо много свежо в това чувство.

При самозащита ме кара да стъпя на земята, да свържа „възвишеното” със „земното”. Там кипи от изкуство, пари, любов, измяна, разочарования, бизнес стратегии, хазартни стратегии, алкохолни ексцеси… Написана е с леко циничния, пресмехулен стил на човека, който няма какво да губи. Имам една любима сцена – едни от главните герои, Асен и Адриана, се готвят за първата си вечеря заедно. Адриана преобразява цялата къща – почиства, подрежда красиво масата, след което се преоблича с официални дрехи, кара и Асен да направи същото. И създали целия този декор около себе си, те променят и държанието си един към друг. „С тези дрехи няма да си позволиш грубости.”- му казва тя. Понякога опаковката предопределя съдържанието.

Пеперудата, Анри Шариер

Това е книга, писана от не-писател. И звучи като писана от не-писател. Но пък има екшън и то колко! Изцяло истинската история на един каторжник, който преживява сума несправедливости… И ако има човек, който трябва да се нарече „карък”, това е той. И ако има човек, който да се нарече „глупаво упорит”, това пак е той. Една книга за безкрайните неуспешни опити и за това, че в крайна сметка има хепи енд, стига да не се откажеш. Мисля си, че много от неуспешните истории са на хора, уморили се да чакат своя щастлив край.
 

 

 

 

Вие сте наред! Ако искате пишете заглавия, ако искате разкажете какво ви е впечатлило, ако искате изпращайте цитати… Няма правила!

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply