Радек Сиенски: Чудесата на монтажа

Радек Сиенски: Чудесата на монтажа

Радек Сиенски: Чудесата на монтажа

 

 

Втора част

 

Невероятно силен сюжет, изключително изпълнение и актьорска игра! Кой би помислил, че става въпрос за късометражен студентски филм?!

Авторските „Memoriesи ‘A Question of Time’ могат да се похвалят със завиден списък от международни филмови награди и дават възможност на режисьора, поляка Радек Сиенски, да стартира мечтаната кариера само на 22. Колкото и трагични да са сценариите му, толкова забавен и ведър е самия той.

 

Нека ви представя – Радек Сиенски.

 

 

Идваш от..?
Идвам страната на пирога (бел. ред. полски специалитет от тесто), добрата бира и издържливия черен дроб. Роден съм в Гданск, Полша, но се преместих в Англия през 2007.

Преместил си се в Англия, защото..?
Хм, за да го направя кратко – не исках да правя нещо скучно и незадоволяващо до края на живота си като да работя в офис. Трябваше да работя в логистиката, нали знаете – стресираща и незадоволяваща рутина от 9 до 5, където зачертваш дните, докато не те отнесат в дървената кутия. Не много задоволяващо, нали? Започнах курс по видео продукция в BucksNewUniв Англия, където се научих на основите на филмовото изкуство и режисирах няколко филми и музикални клипове, след което завърших и записах курс по видео монтаж в NFTS, за да направя магистратура. Щастливи дни.
Сега работиш като..?
Работя като филмов монтажист. Винаги съм се чувствал малко несигурен относно това да нямам сигурно назначение, но не бих захвърлил работата си на свободна практика за нищо на света! Запознаваш се с хора, опознаваш стила си и никога не става монотонно, никога не доскучава. Очевидно е малко трудно в началото, но щом привлечеш няколко клиента/контакта, които продължават да се връщат при теб, докато ти се срещаш с нови режисьори, това ти позволява да започнеш да си избираш проектите и не бих заменил тази гъвкавост за нищо друго.

Направил си тези филми на възраст..?
Ок, чакай да видим. По времето, когато направих ‘Memories’ и ‘A Question of Time’ бях на 22. Стува ми се толкова отдавна! Времето лети, когато си зает.

Тези филми спечелиха доста награди. Въпреки това си се отказал да режисираш. Защо?
Честно, някой не е имал добър вкус, щом е дал награди на тези филми :). Сега сериозно, наистина съм благодарен за наградите, които получих за късометражните ми филми – те ми позволиха да попътувам по света и изплатиха следването ми (въпреки че спестявах от пиячка – не можеш да имаш всичко).

По времето, когато направих тези два филма, бях започнал да забелязвам, че все повече се интересувам от монтажа и от това как може да се насочва и манипулира вниманието на публиката през чудесата на монтажа. Майка ми винаги е казвала, че съм твърде голям перфекционист (това не е вярно, мамо, просто съм добър в прикриването),  но що се отнася до правенето на филми е вярно. Енергията, която вложих в тези филми (поради липса на пари, екип и т.н.) със сигурност се изплати, но си представете, ако вложите същото количество воля, смелост и стемеж само в една конкретна посока или цел – не може да не ти се получи.

Смятам, че във време, в което всеки принципно може да прави всичко и това е начина, по който се продават,  е добре да се специализираш и да станеш наистина страхотен в каквото и да е. Още не съм на ниво „страхотен”, но съм достатъчно професионалист да държа топката в играта. Ако имате страст и влечение, винаги ще си проличи.

Вдъхновението ти?
Добре, тези въпроси стават все по-трудни. Опитвам се да не съм съвсем наясно с филмовото си вдъхновение, защото е твърде лесно да копираш или да правиш нещата като на конвейр. Това, което ме вълнува го оставям да премине през мен и да се оформи в нещо, на което мога да реагирам емоционално. Добре де, звучи страшно претенциозно.

Гордееш се с..?

Майка ми.

Благодарен си на..?

Майка ми. И на всеки, който ми е помогнал по пътя – бил той шефът на месарницата, който ми даде работа, когато дойдох за пръв път в Англия и имах нужда от пари, за да уча, или на хората, които ми казваха, че все още имам много да уча. Доста хора са за изброяване – но ще ги посетя един ден с цветя и шоколадови бонбони.

Работното ти  място е..?

В момента асистирам в един телевизионен сериал за SKY, но скоро започвам монтажа на документален филм за BBC1. Но първо почивка и малко тен.

Твоята най-смела мечта е..?

Като на много кинематографисти – да спечеля Оскар за това, което прав. Не вярвам наистина в тях (прекалено много политика е замесена), но винаги е приятно да сложиш статуетката на камината, за да впечатлиш момичетата и да направиш мама горда.

Твоят подарък за Те говорят?

Моя снимка, която имитира филм, лично подписана в MSPaint. Познай кой съм аз? И не, не се нося така всекидневно (само в неделя), течността е вода и тези пари също не са мои. Ок, не съм добър в подаръците, но поне е забавно.

 

 

Връзки:

 

Филмът Memories

http://www.radeksienski.com

 

 

 

Най-нови:

Сиси обича да рисува

Това е Епитафия. Без думи.

Музикантът е номад по съдба

Най-четени:

Музикантът е номад по съдба

Това е Епитафия. Без думи.

Организационно за конкурса

Случайни:

Подаръци

Жо Дасен – американски шансон

Цигански напеви

 

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply