Иван Цветанов: Животът на една виола

Иван Цветанов: Животът на една виола

Иван Цветанов: Животът на една виола

Иван Цветанов разказва…

 

Ателието ни се намира в София. Занимаваме се с изработка и реставрация на музикални инструменти – от щрайха цигулки, виоли, чела и контрабаси.

Вече 3 поколения сме си на едно и също място и се занимаваме с това – аз, баща ми и преди това чичо му.

Аз се въртя из ателието, от както се помня, а баща ми е започнал в гимназията покрай чичо си.

Дали се работи трудно със семейството? Не. Ние се разбираме доста добре и сме много близки. Колкото до периметър на работа – всеки прави, каквото може, за да вървят нещата по- добре.

Дори когато имаме повече работа, идва и брат ми след работно време и помага. Доста години и той е работил с нас, въпреки че вече е в застрахователния бизнес от няколко години…

За жалост голямата част от инструментите, които правим, продаваме в чужбина. Тук се купуват по рядко. Но за това пък има много работа по поддръжка и реставрацията на инструменти.

Вече все по-малко хора се занимават с реставрация.

Аз и брат ми сме свирили: аз – 8 години, а брат ми – 10. Но за да си музикант се изисква да си само това!

Можем да свирим, но накрая, когато инструментът е готов, трябва да се чуе от страни. Защото, когато свириш, не чуваш това, което чува публиката – което е реално важното, за да се настрои, да се сложат правилните струни, да се смени душа или каквото и да било друго финално настройване. Така че – викаме си добър музикант и слушаме от страни – обикновено в зала.

Връзки:

www.petartzvetanov.com

 

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply