Продава се: Фотограф и режисьор

Продава се: Фотограф и режисьор

анализ на: Таня Костадинова, МедиаСтарт

Първият гост на „Продава се…” е фотограф и режисьор на кратки филми с изключително силно модерно присъствие. Проектите му варират от креативни арт продукции до рекламни мултимедийни пърформанси. Уеб страницата му е модерна и добре поддържана, контактува с почитатели и клиенти и чрез Фейсбук. Изключително деен, що се отнася до изкуството си, той признава, че намирането и контактът с клиенти не са силната му страна. Таня Костадинова, мениджър реклама и продажби в МедиаСтарт, направи своя анализ:

Бизнесът е изключително интересен и предизвикващ,а именно това предразполага към много творчески подходи в социалните медии. Затова сме обърнали внимание точно на тях. Преди обаче да се предложат нестандартни подходи, е нужно да се изгради основата.

Facebook страницата – онлайн огледалото на нашия бизнес

 

Facebook страницата не се поддържа редовно и целенасочено, това показва и  сравнително слабата активност в нея. Като всеки проект, трябва постоянство и развитие, за да бъде той ефективен. Без посвещение няма резултати. Препоръчвам да се започне с един пост на ден; да се тестват различни часови интервали; различен тип материали (снимки, текстове, задаване на въпроси, провокации); да се следи Facebook Insights и постепенно да се оформи една работеща стратегия. Стратегията е на базата на тестването: по кое време от деня има най-висока активност на страницата и кои са най-харесваните постове. Така постепенно ще опознаете потребителите си и ще им показвате онова съдържание, което те лесно биха споделили със своите приятели.

 

Уеб страницата показва много от работата на артиста, което е важно, но Facebook има и друга страна: да се присъства с полезно съдържание. Неща, които ще се харесат и ще предизвикат споделяне. Новите правила на Facebook значително понижиха “reach”-a на публикациите. В този случай платената реклама би помогнала. В зависимост от бюджета може да се тестват promoted posts и/или  Facebook ads. Дори един промотиран пост седмично ще помогне страницата да се види от повече хора и респективно повече хора ще научат за този бизнес.

Препоръка: Тествай страницата определен период от време, постави конкретни изисквания и оптимизирай процеса в движение.

LInkedIn  – силна мрежа от подходящите контакти

 

Чрез LinkedIn може да се изгради много силна мрежа от контакти, особено в международен план. В Западна Европа и САЩ хората използват много този канал за свързване и правене на бизнес. Имам добри наблюдения, че това се случва и в България. LInkedIn е мястото, където хората очакват да говорите “по работа”, да обменяте опит. Налагането като професионалисти там е сериозен път напред. Освен това, уговаряйки си среща по skype, ще спестите време, ще оптимизирате работни процеси и ще провеждате качествени преговори.

 

Какво е нужно, за да си добре позициониран в LinkedIn?

– перфектен профил (попълване на всички възможни полета);

– всекидневно присъствие (споделяне на професионална информация);

– разрастване на мрежата от контакти (целенасочено свързване с подходящите хора, които вече сте проучили и искате да проверите дали може да имате общи допирни точки за бизнес);

– стратегия за присъствие (в кои групи, с какви материали, колко често);

– съобщение, което е издържано от гледна точка на лично представяне и ясен call- to-action;

– време, за да се развие един профил и да се изгради положителен имидж.

 

Факт е, че дигиталната ера ни дава изключително много предимства. Тя улеснява комуникацията, пести време и скъсява дистанции. Всичко това може да се използва мъдро и целенасочено, за да донесе резултати и за бизнеса ви.

 

Преговорите с клиенти – не е нужно да бъде твоя силна страна

 

По отношение на преговорите с клиенти бих посъветвала 3 неща:

– Ако това не ви е силна страна, намерете някой да го прави вместо вас. Има много студенти, които искат да се развиват и учат. Бизнесът е достатъчно интересен и пленява хората, затова няма да е трудно да намерите някой, който да ви помага;

– Намерете си ментор или консултант. Професионалната помощ от човек, който е врял и кипял винаги е много ценна, така че помислете и се огледайте за такива хора;

– Отделете време за целенасочено развиване умението да водите преговори с клиенти.

 

Трудно е човек да жонглира с куп роли и задачи всеки ден, така че най-мъдрото решение е да потърсите опора в силата на многото.

 


 

Таня Костадинова

 

мениджър реклама и продажби в МедиаСтарт

 

 

Таня е усмихната и ведра, но и дисциплинирана и целеустремена дама. Обича предизвикателствата и сложните ситуации. Не се отказва лесно и думите “не мога, не искам” отсъстват от речника й! Обича да развива силните си страни и да се учи от живота. Тя е откривател и мечтател.

Щастлива е, защото работи това, за което е мечтала. Професионалната й цел е да докаже, че комуникации без лъжи, агресия и манипулации може да съществуват.

 

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply