Жар Театър: Когато наоколо е тъмно…

Жар Театър: Когато наоколо е тъмно…

ЖАР ТЕАТЪР: “Когато наоколо е така тъмно – да помислим за Светлината!”

текст: Гери Курукювлиева

 

 

На 21-ви май на площад „Света Неделя” в София международният екип на Мим-формация „ЖАР ТЕАТЪР” откри празничните събития по случай своя 20-годишен юбилей с огнен мим-спектакъл, който ни възхити, изненада, и дори ни изплаши на моменти. Невероятната музика в комбинация с огнения танц, безсловесния мистичен театър и силно въздействащата музика, ни потопиха в легенда, създадена от Пламен Георгиев и Елена Пап. В нея се разказва за един древен град, потънал в поквара, в който една единствена девойка – София, служителка на Богинята на Светлината и мъдростта, се опитва да отстоява себе си и ценностите си. За зла съдба нейните съграждани не понасят опитите й да ги задържи на страната на доброто и я убиват. В резултат Богинята напуска града и го оставя да тъне в мрак, а жителите му се превръщат в блуждаещи сенки… След време в руините на храма се ражда герой с необикновена вътрешна сила IGNIS (на латински “огън”). Разбрал от хората-сенки за съдбата на София, решава да се спусне в Тартара (преизподнята на древните) и да я спаси. По пътя преодолява много препятствия (митологични създания, персонификация на неговите собствени слабости и страхове), като накрая успява да стигне тялото на девойката и да й вдъхне нов живот. Богинята на Светлината се завръща при хората, а те заживяват по нови закони – тези на Светлината, Мъдростта, Любовта…

 

 

Авторската легенда, включваща персонажи от античната митология, е своеобразно пожелание за град София. Спектакълът е създаден миналата година (2012) с финансовата подкрепа на Столична програма КУЛТУРА и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата ‘2019. Екипът е международен – българи и млади европейски артисти (доброволци от Европейската Доброволческа Служба). През септември подготвят нов подобен спектакъл – Сердирикон, който очакваме с нетърпение.

 

За финал на великолепното представление „ЖАР ТЕАТЪР” ни изненадаха с фойерверки и поканиха всички зрители да пуснат в небето 20 летящи фенера заедно с актьорите. За щастие празненствата не спират дотук – следващото отново безплатно събитие можете да посетите тази събота – 15 юни, между 17:00 и 22:00 часа в столичния парк „Заимов” (в централната западна част, по-близо до ул. Кракра). “МЛАД ОГЪН – ЖИВ ПЛАМЪК – ДИВИ ИСКРИ ” се посвещава на младежите – голяма и важна част от тяхната публика и активен участник в артистичната им дейност. Малко повече от седмица преди Еньовден – времето, когато по традиция нашите предци са чествали Младия (Живия и Див) Огън и са подновявали пламъка в огнищата си, театралната формация ще разпали артистичния дух на софийските младежи.

 

 

Програмата включва:

 

17.00 – 20.00 часа: ЛЯТНА КАРНАВАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ – отворен уъркшоп Карнавални техники (кокили, жонглиране, пой, тояги, знамена и др.)
20.00 – 21.00 часа: АРТ ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ПРОЕКТА „B’RIGHT EUROPE” – културен обмен с участието на 32-ма млади артисти от България, Грузия, Полша и Украйна (модерен танц, танц с огън, маски и фотография)
21.00 – 22.00 часа: „IGNIS: ВЪЗРАЖДАНЕТО НА СОФИЯ” – Спектакъл, комбиниращ древните изкуства на огъня и пантомимата.

 

Повече информация можете да откриете в събитието във Фейсбук.

 


Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР е базирана в София частна театрална формация, създадена през 1993 от Елена Пап и Пламен Радев – театрални продуценти, режисьори и педагози, специалисти в областта на невербалния театър и пантомимата. Една от водещите български формации за невербален театър и пантомима.

 

Творческата активност на Мим-формация ЖАР ТЕАТЪР се фокусира върху безсловесната драматична комуникация в многобройните и проявления: мим и пантомима; обект-театър и театър на маската; театър на движението и танца; театър на открито и в специфични пространства; клоунада и карнавал; театър на балоните, визуален театър и пр. Характерни за продукциите на “ЖАР ТЕАТЪР” са: дълбоките и пълни със смисъл сюжети; метафоричния сценичен език; активното и наситено действие; живият и въздействащ темпо-ритъм; ярката визия; наситения контакт със зрителите; силните послания. “ЖАР ТЕАТЪР” активно изследва и възможностите за синтез между различни по своята същност и характер средства, техники и изкуства в единно и хомогенно театрално представление.

 

 

Най-нови:

Разпилени парченца

ME Click – графити а ла Бургас

Голямата снимка: Сиси рисува

Най-четени:

ME Cklick: Графити а ла Бургас

Това е Епитафия. Без думи.

Музикантът е номад по съдба

Случайни:

Piano guys: Експеримент за милиони

Околосветско в картинки: Тибет

Точка БГ: Любов, изтъняла до скъсване

 

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply