Хенри Манчини – Закуска в Тифани

Хенри Манчини – Закуска в Тифани

Henry Mancini

Хенри Манчини – Закуска в Тифани

http://www.youtube.com/watch?v=vBI91fE4K8I

 

Има хора, които откривамe едва след смъртта им и нищо не може да ги върне. Те са по-далечни от която и да е звезда. И сега, когато слушам The windmills of your mind, ми се иска да се докосна до душата на човека, написал тази невероятна мелодия. Да разбера какво мисли, към какво се стреми, какво го вълнува… Да открия човешкото в него, да отделя твореца от човека, трагичното от земното. Било е през 1992 година, когато светът завинаги е загубил Хенри Манчини – едно непознато име за мнозина.

 

Странно е, че има произведения, които живеят собствен живот, независими от автора си. Всеки познава мелодията от филма Love story, музикалната тема от Ромео и Жулиета, забавната мелодия от Пинко Розовата Пантера… Но колко от нас знаят името на техния създател? Всъщност Хенри Манчини е получил своите звездни моменти – 4 Оскара, 12 номинации, 2 приза Еми и 20 награди Грами! Той е и първият автор, осмелил се да подложи крак на тогава популярния романтичен стил във филмовата музика и да въведе джаза и суинга – страстта на живота му.

 

Хенри Манчини е възпитан в живия италиански дух на затворените емигрански общества в САЩ. Родителите му емигрират по времето на Първата Световна Война и, макар че принадлежали на работническата класа, насърчавали малкия Хенри да свири на пиколо и флейта, по-късно и на пиано. Заедно с баща си Хенри участвал в емикрантския оркестър с патриотичното име „Синове на Италия”.

 

Във всеки живот има повратна точка, която преобръща съдбата в правилната посока. При Хенри Манчини това били уроците при известния тогава Макс Аткинс – силен привърженик на джаза и име в музикалните среди. Той не само събудил в младото момче влечение към джаза, но направил за него нещо неоценимо – въвел го сред големите имена на музиката. Именно той бил човекът, който запознал Хенри с Бени Гудман и го препоръчал за джаз-бенда му Бени-Милър. Няколко години по-късно, след завършване на гимназия и музикален институт в Ню Йорк, след отслужване в армията на фронта на Втората Световна Война, Хенри Манчини подписва договор с Бени Гудман и става част от екипа му. Заедно с това намира и личното си щастие – певицата на групата Вирджиния ОКонър става негова съпруга.

 

През 1952 се отворил и пътят му и към филмовата музика с един двуседмичен ангажимент към Юнивърсал Студио. Двете седмици прерастнали в шест годишно сътрудничество и го доближили до златния му период. По това време филмовите студия отрили новата страна на филмовата музика – от музикален фон, тя се превърнала в рекламно средство. Една впечатяваща мелодия била в състояние да повиши интереса и да продаде един филм, още преди официалното му излъчване. А Хенри Манчини се оказал изключително талантлив композитор на запомнящи се мелодии. В съвместна работа с режисьора Блейк Едуардс се родили множество евъргрийни, между които Moon River от Закуска в Тифани и музиката към Розовата Пантера.

 

43 години щастлив брак, 3 деца, над 150 филма, 26 награди, 90 издадени албума – всеки живот може да бъде изразен с цифри, но е много повече от това. Не мога да ви разкажа за смеха, за спомените, за страховете, за звездните трепети… Не знам дали този живот е бил приказката, която изглежда, но знам, че Хенри Манчини е създал много незабравими приказни мелодии, в които се оглеждат душата и таланта му:

 

 

Птиците умират сами

Love story

The windmills of your mind

Pink Panther

As times goes by

Days of wine and roses

Moon River

Romeo and Juliet

Sunflower

Кръстникът

Д-р Живаго

 


 

Знаете ли че, Пинко всъщност е бил създаден като игрален филм през 1960 г. – една комедия с Питър Селърс в ролята на парижки полицейски инспектор. При заснемането на филма, режисьорът Блейк Едуардс ангажира младото студио за анимации DePatie-Freleng да създаде началните заглавни кадри, на които трябвало да се появи и анимирана розова пантера. „Розовата пантера” всъщност било името на един особен диамант от филма. Рисуваната пантера толкова се харесала на зрители и критика, че студиото решило да създаде собствена анимационна поредица.

 

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply