Фатих Акин – Европейско кино по турски

Фатих Акин – Европейско кино по турски

Фатих Акин: Европейско кино по турски

 

 

Макар че за българина се твърди, че е гостоприемен и сърдечен, има една страна, която превъплъщава истинската толерантност спрямо чужденците и това е Германия. Да, наистина. Немецът, може би изкупвайки стари грехове, живее мирно врата до врата с турци, руснаци или китайци, толерира или поне се преструва, че не забелязва различието в културите. А турската култура, за която ще разкажа сега, е безкрайно различна от европейската. Като всички емигранти турците са създали свои затворени общества, държава в държавата, в която изповядват исляма си, говорят само и единствено на родния си език, възпитават децата си в старите, вече не така актуални в самата Турция, традиции. Спазват дори архаични правила като родовите наказания. Нерядко Германия се шокира от заглавия в печата за турчин, убил сестра, съпруга или майка, заради прегрешения спрямо турските порядки – отказ от забрадка, твърде „свободен” морал по европейски или дори тайна женитба с мъж от нетурски произход.

 

На фона на този различен свят, в семейството на турски емигранти, се е родил немският режисьор Фатих Акин – гражданин на две коренно различни държави – Турция и Германия. Отрастнал в турското гето Алтона в невероятно красивия Хамбург, той изплува по безподобен начин, за да стане символ на съвременното немско кино.

 

Какво е било семейството му не мога да разкажа – може би са били отворени към съвременното, а може би са били традиционалисти, но истината е, че дават възможност на сина си да се обърне към едно богато изкуство и да създаде филми като През Юли, От другата страна и Soul Kitchen.

 

Още в училище Фатих Акин е участвал в училищния театър и е правил опити да пише разкази и кратки сценарии. На 16 години той вече е мечтаел да стане режисьор. На 20 годишна възраст той участва зад кулисите на филмова продукция. Завършва Висше Училище за Приложни Изкуства в Хамбург и стартира първите си филмови опити с кратки филми. Още вторият му голям филм През Юли се превръща в хит – една невероятна балканска история, но не от онези потискащи, изпълнени с мизерия филми, а една красива история за приключенския дух, предопределението и любовта, изпълнена с много хумор.

 

Интересното при Фатих Акин е, че той нито за миг не забравя произхода си и го лансира в почти всяка своя прожекция – показва красивото в човешките отношения, в традициите на турците, прави една невероятна смесица от европейски и турски елементи, които карат зрителя да обикне тази различна култура и да я почувства като част от световната.

 

През 2004 година на берлинския филмов фестивал Die Berlinale Фатих Акин получава признанието Златната Мечка за филма Срещу стената. Тази път той разказва с малко носталгия за вкуса на свободата и любовта,  за трагедията, развръзката и катарзиса.

 

Във филмите си той привлича неоспорими звезди на немското кино като Мориц Бляйбтрой и Тил Швайгер, но ангажира и множество турски актьори.

 

Комедията си Soul Kitchen от 2009 година режисьорът сам определя като кратка почивка от сериозната тематика, но свежата история за възможните мечти и превратностите отново се харесва на зрители и критици и печели Специалната награда на журито на фестивала във Венеция, както и номинация за най-добър немски филм на Немските Филмови Награди.

 

Фатих Акин е не само невероятно талантлив автор и режисьор. Той е символ на едно ново време, в което е възможно от представител на едно затворено общество да се превърнеш в символ на таланта, на възможностите и на победата над всички различия. И най-хубавото е, че той не се претопява нито в масата от емигранти, нито се превръща в поредния натурализиран немец. Фатих Акин е един гражданин на света – такъв, какъвто си представям всеки човек със заложби и открито съзнание – превръщайки непознатото в интересно и бленувано, показвайки приликите, показвайки красиви алтернативи!

 

 

 

Филмите могат да бъдат гледани и в България с превод.

 

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply