Ева и керамиката

Ева и керамиката

Ева Радулова разказва…

 

Да започнем с това, че съм керамик по професия и призвание. Започнах да се занимавам с керамика още в гимназията. Като дете рисувах и все нещо си майсторях. Правех го подтиквана от нуждата да създавам, тогава неосъзната все още. Възрастните забелязяха тази ми страст и ме насърчиха.

Така се озовах в училището по приложни изкуства в Троян. Записах се в специалност Керамика. След завършването си започнах работа при Данко в едно от най-добрите ателиета за приложна керамика. Там натрупах завидно количество опит и знания. Смутно време за мен. Малка и неориентирана с много посоки и въпроси.

След година лутане разбрах, че няма смисъл от много чудене – керамиката е нещото, което искам да правя. Година по-късно вече бях студентка в Националната Художествена Академия отново специалност Керамика. През 2008 звърших бакалавърската си степен. Тогава започна най-интересната част от живота ми. Няколко месеца след завършването си стартирах проекта ERadulova Ceramic. Вълуващо и малко плашещо, вече нямаше преподаватели и учебни задачи. За първи път осъзнах, че сме само аз и публиката, най-сташният съд.

Процесът на създаване сам по себе си е доста интригуващ и не много лек. Да правиш керамика понякога не е толкова лесно, когато си жена. Разнасянето на тежките торби с гипс и кофите с течен материал, жегата от изтиващата пещ и прахоляка, който се разнася около теб на моменти разсейват романтиката. Красивите и ефирни керамични предмети са плод на не лек физически труд. Това обаче лесно се забравя при отварянето на пеща пълна със съкровища.

Помощници нямам за момента, все още работя сама. Тук се вижда калъп направен от гипс. Това са калъпи на чаша и нейната дръжка. Чрез отливане от него се вадят форми на предмети. Отливния метод за мен е предпочитания формовачен процес, тъй като по този начин най-лесно се вадят много на брой еднакви и чисти форми.

Така се наливат калъпите. Особеното на калъпа е, че той е порьозен и това се използва по следния начин. Налива се течен материал, част от водата в материала преминава в гипса и така се образува черепа на изделието.

После излишният материал се излива.

Калъпът на чашата вече е обърнат, за да се изцеди добре, а калъпът на дръжката е долят, тъй като тя не е куха.

След това се отстраняват излишните части.

След като дръпне, което означава, че черепът е изгубил част от влажността си, добил е минимална механична якост и се е отлепил от калъпа, формата се изважда.

Тук вече виждате извадените и залепени форми на чашата и дръжката, готови за ретуш, сложени до вече завършена чаша. След като се ретушират изделията се изсушават и изпичат на бисквит. Това е първото изпичане, при което се постига относителна механична якост, която да позволи глазиране. Процес, при който се полагат един от видовете керамични бои – глазури, които по свойства са стъкловидни стопилки. Следва второто изпалване, наречено на глазура. При него изделието се спича и достига пълна механична якост.

На тази снимка е показана пещта и как в нея е подредена готовата продукция. В случая са бижута. Този момент е най-хубавият.

Нещата ми могат да се видят в:

“Le petit salon ” на ул. Иван Асен в София

и ул. Кирил и Методий в Созопол,

в ” Котка и котка” също на ул. Кирил и Методий в Созопол,

още PUNTO Gallery на Юри Венелин и

галерия Гая на ул. Кракра в София.

Очаквайте новата ми серия от керамични бижута!

 

Връзки:

ERadulova Ceramic

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply