Емилия Бояджиева: Кариера на 19

Емилия Бояджиева: Кариера на 19

Емилия Бояджиева. Кариера на 19 години

 

Истина ли е, че в трудни времена от изкуство не се живее? И наистина ли е вярна максимата, че „късметът” идва с връзките? Познавам хора, които говорят за лошия късмет с такава разпаленост, че просто няма как да не постигнат много, ако вложат същата тази енергия в работата си. Чували сме тези истории – историите на неуспеха, изречени от хора, за които „никога няма работа”, „държавата е виновна”, нямат „възможности” или нямат „връзки”. Пиша за тях – за да ги опровергая.

 

На 19 години си безгрижен – не си вече дете, но не си и наистина възрастен.. Нека не се лъжем – не са много 19 годишните, които имат идея как да развият живота си. Интересуват се от дрехи, заведения, любови, … от книги, филми, приятели, … понякога от нереалистични идеи, по-рядко от работа  и отговорности.

 

А 19 годишната Емилия се интересувала от изкуство… и сложила началото на кариерата си просто като публикувала свои картини в Интернет. Така пристигнала първата и покана за участие в международна изложба в Берлин като единствен представител на България. В изложбата участвала с пет маслени платна, а на корицата на каталога е била отпечатана не друга, а точно нейната картина “Два свята”.

 

Те говорят: Трудно ли се организират изложби на млад талант?

„В изкуството възрастта се брои по друг начин – за млад автор се смята този художник, който има до три самостоятелни изложби. Емилия има седем – тя отдавна вече не е млад автор, а познато име” – разказва Наталия, майката на Емилия.

 

Когато те забележат в чужбина, после е лесно у дома.”

 

Истината е, че Емилия се харесва на критиците, където и да се представи. Първата си покана за самостоятелна изложба получава точно по време на изложба на гимназията – собственик на галерия във Варна харесва картините и организира представянето и.

 

Наталия: „Изложбата пожъна голям успех, имаше много откупки и така потръгнаха нещата. Това е началото. На една от изложбите на Еми във Варна дошъл галерист от София, харесал картините й и я покани да направи изложба в хотел Кемпински Зографски в София. След това – нови изложби – във Варна, в Берлин, в Чехия, участия в общи изложби, поканите валят… След представянето и в Берлин получи покана от организатора на международен пленер в Сучава, Румъния. Забелязват я и други организатори и я поканиха на международен пленер в Кичево, Македония.

 

Нямаме никакви връзки никъде, няма и тайна – просто рисува добре, има талант.”

 

Те говорят: Емилия ми изглежда много сериозно момиче. Какъв човек е?

Наталия: Емилия е скромно момиче, не обича да говори за себе си. Любими теми са й танците и балетът. Не е пропускала балетен конкурс във Варна, това изкуство много я вълнува. Много чете, обича театъра, киното, има разностранни интереси. Това лято се омъжи, съпругът й също е художник.

 

Емилия наистина не обича да говори за себе си и се увлича едва, когато разказва за своята страст – балета.

 

Емилия: Балетът е изкуството, в което пластиката на движението приема своята най-пълна форма. Изкуство на мига, който съм искала да запечатам. Балетът е характерен с изящни, плавни и точни движения, и изключителна въздушност. Уникална е илюзията на полета, създаваща усещане на застиналост във въздуха. Балет съм наблюдавала години наред на живо, правила съм скици по време на репетиции и това ме е мотивирало да пренеса на платното тези впечатления.

 

Те говорят: Върху какво работиш в момента?

Емилия: Темата, върху която работя в момента е “Китай”. След посещението ми в тази екзотична страна, нейният дух ме вдъхнови. Интересни са ми хората и техния бит, култура, обичаи. Това привлича вниманието ми по време на международните пленери, в които участвам.

 

Това е историята на успеха на Емилия Бояджиева – едно момиче с талант. Едно момиче в България. Познавате ли тези истории на успеха? Те са вдъхновяващи, те са заразителни!

 

Връзки:

 

www.emilia-gallery.hit.bg

 

 

 


 

ЕМИЛИЯ БОЯДЖИЕВА

 

Родена е на 7 септември 1984 г. в град Варна. Завършва с пълно отличие Националното училище по изкуства „Добри Христов” – Варна, със специалност живопис. Следва във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, където защитава бакалавърска (2007 г.) и магистърска степен (2009 г.) по същата специалност.  Емилия е носителка и на много награди от национални и международни конкурси.

Илюстрирала е десет книги– лирика и драма – на български автори.

През 2008 и 2009 г. участва в реставрацията на стенописите в църквата „Св. Никола” във Варна.

 

Самостоятелни изложби:

2006 – „Импулси” – в галерия Актив арт, Варна

09.2006 – 01.2007 – в „Кемпински Хотел Зографски”, София

2007 – „Пролетни импулси” в галерия Актив арт, Варна

2008 – „Фламенко” в галерия Актив арт, Варна

05.2009 – „Балет” – вернисаж, в Актив арт, Варна

09.2009 – „Балет” в Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна

07.2010 – „Полет в синьо” – в Актив арт, Варна. Изложбата е  включена в програмата на 24 Международен балетен конкурс – Варна

 

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply