Българ. Не съм спечелил нищо до сега от анимация!

Българ. Не съм спечелил нищо до сега от анимация!

Българ. Неделчо Богданов: Не съм спечелил нищо до сега от анимация!

http://www.vbox7.com/play:0ef40be7

 

Бях един от малкото хора, които все още не бяха гледали сериала „Българ“. Но когато един проект добие известност, той сам идва при теб. След половин час смях с пълно гърло, знаех, че трябва непременно да говоря с автора Неделчо Богданов – един 28-годишен несебърлия и дипломиран анимационен режисьор.

Ти си завършил средно училище по живопис. Всъщност как направи скока от живопис към анимация?
В гимназията беше много яко. В 12-ти клас реших да пробвам анимация. Сам се надъхах. Аз бях голям фен на игралното кино, не на анимацията. Но знам, че и анимационните филми са си филми, така че си викам: “Поне мога да рисувам, по-хубаво да пробвам анимация”. И така стана. Освен това идеите ми са много абсурдни и по-добре седят на анимация. Но примерно старият ми филм “Екип 54” си е като игрален.

Разкажи ми за следването – какво учи един аниматор? Каква е съдбата на българските аниматори ?
Един аниматор в НАТФИЗ се учи как да анимира – на техническата част. А вече кой какви идеи има, е друг въпрос. Хората от нашата сфера се реализирват в студия тук и в чужбина. Има много добри аниматори българи.

 

Честно казано за пръв път чувам за студия в България.
Студия точно… не знам… Имаме малки рекламни агенции, които правят реклами. Аз тях имах предвид.

Какъв беше статутът ти в унивеситета – т.е. беше ли талантът на випуска?
Нямах никакъв статус. Почти не ходихме последните години към НАТФИЗ. Аз от 2003 не съм спрял да правя филми и нямаше как… Повечето време си седях в къщи и си рисувах.

Как така не сте ходили към НАТФИЗ?
Ами, ей така. Много рядко отивах да запиша присъствие, че да си взема заверката. Като повечето студенти. Златин Радев, който ми вдъхваше някакво доверие като мой учител, напусна поста си още през втората ми година… Няма друг учител, който да похваля, че е допринесъл с нещо за филмите ми.

Дебютният ти филм “Екип 54” е бил замислен първоначално като дипломна работа за университета?
Екип 54 го готвех за дипломна работа, но се отказах, за което много се радвам. Накрая сам обрах суперлативите… Много яко! Посети много фестивали, най-вече в САЩ. Много беше готин фестивала в Сараево. Имаше червен килим, Кевин Спейси беше там, Чарли Кауфман също… Други много стабилни фестивали, на които беше селектиран екипа, са: Hollyshort -Холивуд, Нешвил, Ню Йорк, Атланта, Foyle-С – Ирландия, 2 фестивала в Румъния, Balkanima-Сърбия и, разбира се, Балчик и Filmini.
Получихме две награди в Балчик, две награди на Filmini и една награда в Румъния. Целта на филма беше некомерсиална. Не съм спечелил нищо до сега от анимация.

А ти как се чувстваше на червения килим до известни личности от бранша, Кевин Спейси например? Създаде ли контакти?
Не създадох контакти. Те бяха прекалено заети с други навлеци, които им досаждаха през целия им престой. А иначе се чувствах добре до тях.

Сега ми разкажи за създаването на Българ. С рекламна цел ли беше създаден – един забавен сериал, който да акумулира максимум публика и да насочи вниманието към таланта ти?
Сериалът ми е създаден със същата цел, с която съм създал всеки филм до сега. Чисто и просто да творя. Идеята за Българ датира от 2001. Но реално първият епизод го създадох през 2008 и от там тръгна всичко. Опитах се да го дам на телевизии. Нямаше отговор. Викам си: ми тогава ще направя цял сезон и тогава на готово ще им го дам. Няма как да не стане. И тва не стана. Реших да направя сайт и да си го пусна там.

Защо ти отказаха телевизиите?
Телевизиите не отказват с аргумент. За тях аз не съществувам. Имал съм и лични разговори, ама хайде да не им казвам имената на бедните програмни директорчета, с които съм разговарял, че ще им стане тъпо.

Ти всъщност се титуловаш като режисьор. Не анимираш ли лично?
Ами, не рисувам. Контролирам целият си екип. По-скоро съм нещо средно между режисьор, продуцент и супервайзър. Или направо съм си и трите.

Музиката към сериала е много забавна. Авторска ли е?
Авторска е музиката. Музикантът е Евгени Желязков. Много талантлив и млад. Първите му стъпки в авторската музика са в моя сериал Приятели сме от детството си.

А кой е авторът на уеб страницата www.balgar.bg ?
Сайта го прави Иван Симеонов. Мой приятел и съученик от Казанлък. Наистина сайтът е страхотен.

Да му направим реклама тогава? Ако някой би искал да се свърже с Иван, как да го направи?
Неговата реклама в момента е моят сайт. Иван не го давам. Няма време момчето за други неща.

Правиш впечатление на амбициозен човек, който търси начини да се справи и не се отказва. Как се виждаш в бъдеще?
Искам да реализирам всички идеи, които съм замислил. Да направя пълнометражен филм, Българ да има много сезони, да направя един уестърн.

Стремиш ли се към платени проекти, да можеш да живееш от това, което създаваш?
НЕ. Не се стремя към платени проекти. Даже се стремя да ги избягвам. Не ме кефи някви си там да ми казват: “Туй ся го направи така, туй по-така”. Дори и да взема някоя поръчка, тя винаги е с моите условия. Иначе – “Чао!”.

Добре, идеализмът е хубаво нещо, но как се издържаш? И как смяташ да издържаш един ден семейство?
Как ще изхранвам семейство ли? Ами, знаеш ли как мисля – ако не стане по моя начин, предпочитам да стана търговец и да продавам боклуци, отколкото да започна работа, свързана с анимацията, за някви тарикати. Ей, тва е.

“Ей, тва е.” Толкова е просто. Създаваш нещо, което изразява теб, и то е повече от продукт за продажба, то е изкуство. А изкуството не се поръчва, то се случва. То е независимо, некупено, непродиктувано… И тогава етикетът “Не се продава” вече не звучи наивно, а дори респектира. Защото само хора, които вярват в таланта си, могат да си позволят лукса да бъдат себе си.

 

Връзки:

Официален сайт

Facebook
Канал във VBox

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply