Sofia Design Week 2013

Sofia Design Week 2013

Sofia Design Week

текст: Гергана Курукювлиева

 

На 21-ви юни бе официалното откриване на Sofia Design Week – международен фестивал за дизайн и визуална култура, който се провежда всяка година през юни, привличайки почитатели в десетки локации в столицата. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

Градска джунгла

„Градска джунгла” е акцията на Никола Арнаудов, заради която различни животни са избягали от екрана на телефона ти и са плъзнали наоколо, използвайки естествените “пиксели” на града – плочките на тротоарите. “Градска джунгла” не е само израз, това е мястото където всички се срещат – бабите със спомени от соца, младите, които рядко вдигат поглед от телефона си, Дивият изток и Комерсиалният запад, като “реалните” виртуални животни само правят тази среща по-очевидна и неподправена. В същото време тук фауната присъства винаги в контекст: отдавна изчезналият балкански лъв е полегнал до правителствена сграда, патиците се роят край нощните клубове, носорогът е виновен за изкъртената настилка, градската крава тича в обратна на McDonalds посока, лебедът Le Bad гнезди край водни площи или грозни здания, а жирафът обитава пешеходните алеи, опитвайки се да надзърне над ограниченията (и загражденията).

„Жирафът“ – на тротоара на ул. Оборище 42/44
„Патицата“ – бул. Христо Ботев 60 (срещу заведението „Син Сити“)
„Лебедът“– бул. Евлоги Георгиев (до езерото „Ариана“)
„Кравата“ – площад Славейков, до заведението „McDonalds“
„Носорогът“ – при пресечката на ул. Хаджи Димитър и ул. Шишман (по разбития
тротоар)
„Лъвът“ – ул. Пиротска, пазарската част

Изложбите САМСИ

Част от богата програма на Фестивала са и изложбите в САМСИ (СОФИЙСКИ АРСЕНАЛ – МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО) – „Накратко” и „Криза е гръцка дума”, чието окриване беше днес.

 

Накратко

Марко Голуб, презентаторът на “Накратко” на The Balkan Talks, си сътрудничи често с организаторката на изложбата Коралька Влайо. В продължение на много години работи като журналист и арт критик към различни медии, включително и за хърватското Национално радио, а в момента курира за Обществото на хърватските дизайнери. Освен че е редактор на каталога “Преглед на хърватския дизайн 11-12”, също така той допринася за участието на своята държава в множество престижни международни форуми за дизайн, дори и за прословутия плаващ павилион на Венецианското биенале през 2010 година.
Организирана съвместно с Обществото на хърватските дизайнери, изложбата “Накратко” е инициирана и подкрепена от хърватското Министерство на културата. Идеята се заражда през 2009 година, но са нужни три години, за да се постигне желаният компактен формат и да се набавят поравно работи от толкова различни области като продуктовия, модния и графичния дизайн. Отлично подготвена и като теоретик, и като практик, главният куратор Коралька Влайо успява да постигне естетически баланс и в същото време отговаря на някои важни въпроси във връзка с тези аспекти на творбите като националност/локалност, отношение към околната среда, философия или политика, с което създава убедителен контекст за професионалисти и широка аудитория. Финалната версия на изложбата съдържа повече от 100 проекта, почти всички създадени между 2000 и 2010 година, които биха могли да се възприемат като скица за портрет на съвременната дизайн сцена в страната – едно вълнуващо продължение на богатата, завладяваща и изключително провокативна традиция на визуалните изкуства в Хърватия през  20-и век.

Криза е гръцка дума

 

В последните няколко години “Гърция” често се асоциира с “криза”. Както обаче изложбата заявява, криза е гръцка дума и това провокира една по-различна перспектива. Петдесетте най-добри гръцки дизайнери в областта на визуалната комуникация, с общо над 1240 национални и международни отличия, се обединяват под знамето на позитивното мислене и креативността. В резултат тяхната първа съвместна изложба артикулира реалността на растящата рецесия със свежест и чувство за хумор. Участниците смятат също така, че тяхната държава има нужда от нова културна идентичност, както и от споделено убеждение, че проблемите могат да бъдат превъзмогнати посредством изкуството. Изложбата е организирана от Susurrus, организация с нестопанска цел, която възниква като обединение от творци, които искат да разпространят значението на дизайна по цял свят. Създателят и координаторът Хари Цанис развива проекта не само като пътуваща експозиция, но и като платформа за професионален обмен – инициатива, която се оказва много успешна след първата спирка на изложбата във Факултета по изящни изкуства и дизайн към Измирския икономически университет.

И тази година организаторите ви предизвикват да обиколите всичките 50 дизайн обекта на Фестивала, а накрая ще има уникални дизайн награди.

УСЛОВИЯ:
Обиколете 50-те дизайн обекта между 21 и 30 юни и съберете печати в книжката на Sofia Design Week 2013. Може да видите работното време, както и точния адрес на местата в списъка с локации.
Донесете своята книжка – програма със събрани в нея всички 50 печата на 30 юни (неделя), от 10:00 до 17:00 часа  в лаундж зоната на Sofia Design Week в Сердика Център (бул. Ситняково 48), където в 17.30 часа в присъствието на нотариус се теглят имената на печелившите. Наградите или ваучери за тях се раздават на място след тегленото.

Тeлефон за информация – 02/ 988 1009.
Списък на обектите

Стани наш приятел във !

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply