Луди из града. Опит за вирусен ефект от Красимир Марчев – Marchello

Луди из града. Опит за вирусен ефект от Красимир Марчев – Marchello

текст: Теди Димитрова

2014KrasiMarchev1 - Copy
снимка и стайлинг: Красимир Марчев

 

“Луди, плъзнали из града”. Това е, което скоро ще се случи в Бургас. Кога? Не е ясно, а и обявяването на проекта противоречи на идеята. „Целта е да започнем да го раздрусваме тоя град, да излезем от комерсиалните рамки на забавление и да се опитаме да възпитаме вкус и интерес на масата към авангардното изкуство.” заявява Мария Стоянова, една от замесените в уличната лудост. „Целта е сходна донякъде с флаш моба – да ангажираш хората и да ги вкараш във филм.”

 

Нищо чудно, че зад тази меко казано странна идея стои артистът Красимир Марчев, познат от кампанията за популяризиране на фестивала „Включи града”. Преди месец негови кратки филми бяха забелязани и от поп дивата Мадона и публикувани на специалната и страница Art for freedom.

 

Как се случи това?

К.М. Участвах в последният и проект – Art For Freedom. Изпратих филма “Мостът” и 10 минути по-късно той вече беше на сайта, последван от коментар лично от Мадона: “Мостовете са добра метафора на свободата. Харесва ми, искам да мина по този мост.” Снимах и още един филм: Bona Vacantia– Непотърсена стока. Месец след „Мостът” и този мой филм беше избран за проект на деня. Какво ще стане по-нататък? Никой не знае. Мадона превежда всеки месец по 10 000 щатски долара в полза на неправителствена организация, избрана от автора на месеца.

На фокус е новият стил във филмовото изкуство – Short fashion film. Какъв е смисълът му? В повечето случаи филмите приличат на сюрреалистични сънища. „Сънищата могат и да нямат смисъл, нали?!”- отговаря Красимир Марчев. Но ако сте останали с впечатление, че Марчев е филмов режисьор – нищо подобно. Той е фотограф, но не съвсем, моден визажист, но не съвсем, хореограф, но не само това. Освен, че се занимава с видео заснемане, монтаж и озвучаване, той сам създава и музиката към филмите си. Музикалният проект носи името Марабу и има потенциалът да се превърне в хит за почитателите на електронната и чил аут музика. Самият Красимир се определя като универсален артист.

 

„В момента съм повече фотограф, да … – разказва той –  но иначе съм от онези поливалентни артисти, така актуални на запад … Артисти, които съчетават различни изкуства в едно. В моя случай – филм, танц, музика, фотографии, рисунки, дизайн и т.н. Всичко е резултат от непрестанно потапяне в нови сфери, комбинаторика на различни изразни средства. Това, което правя определено е безумие за бургаската публика … Но все трябва да има някой, който да хвърли ръкавицата. На първата прожекция на мои филми имаше дори възмутени хора – от микрофонията, която всъщност беше музикален фон на един от късометражните ми филми, които показах.”

 

Ако остане верен на стила си, скоро ще трябва да очакваме да се случи нещо странно по улиците на Бургас и в уеб пространството. Може би в нещо стил Дейвид Линч, каквито са и последните му налудничави филми?

 

Не искам да подготвям хората за това, което ще се случи. Искам да е изненада. Но мога да загатна, че става въпрос за една доста луда скрита камера в центъра на града. Една от идеите ми е да си набележим случаен човек и да го вкараме във филма. След което ще предизвикаме т.н. “вирусен ефект” в онлайн пространството.”

 

Поуката?

„Може би някаква толерантност простичка – не инфантилната любов, която ни залива постоянно.”

 

Хлябът?

„Хляб определено има. И малко съжалявам, че не започнах малко по-рано да работя за себе си. Майките и татковците трябва да бъдат ядосвани… в контекста на това, че те почти винаги подхождат с недоверие към изкуството. Това е голяма провокация за един артист и определено помага. В момента основно снимам персонални арт фотосесии, като се опитвам да прилагам наученото от мен в сферата на модния дизайн и стайлинг – това ми е професията.”

 

Статусът?

„Хайде да снимаме, да работим, да творим! Сега!”

 

С една дума – Бургас, настръхвай, нещо предстои! И вирусът скоро ще обхване цялата страна…

 

2014KrasiMarchev3 - Copy
Снимка и стайлинг: Красимир Марчев

2014KrasiMarchev6 - Copy

снимка и стайлинг: Красимир Марчев

 

Връзки:

Видео канал на Красимир Марчев

Проект Марабу

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply