Мечтата или филийката? Едно социално проучване.

Мечтата или филийката? Едно социално проучване.

Тези дни, вдъхновена / леко до средно ядосана от един разговор по темата, се развихрих с една анкета. 

На кое е редно да заложим – на преследване на мечтите или на сигурността?

1. Преди да презентирам резултатите трябва да призная, че нямат никаква научна стойност.
.
2. Освен това резултатите са манипулирани (в известна степен) – все пак познавам доста от хората, участвали в анкетата и правилно съм предположила какво ще отговорят. Въпреки че отделни индивиди ме изненадаха.
.
3. И на трето място – от анкетата няма да научите НИЩО общовалидно. Освен, може би, че майките с деца и мъжете със семейство са една по-особена порода. 
 .
Та след тази реклама да направя и един псевдонаучен извод. Нямаше човек, който да каже “Не следвай мечтите си, хвани се за сигурното”. Имаше много условности и много “ама” и “обаче”. Което е в тон с живота – той също не е черно-бял. И както един от анкетираните вярно отбеляза:
.
Лесно е да се каже, трудно да се направи.

Като цяло на теория сме повече за, отколкото против. 60% от анкетираните бяха убедени, че човек трябва приоритетно да се грижи за мечтите си. 40% сметнаха, че това трябва да става балансирано – мечта, филийка, мечта, сметка за ток, мечта, зимни обувки за децата…

Резултатът от анкетата е, че направих няколко нови и интересни запознанства.
Освен това преброих единомислещите.
.
Сигурното е скучно.
 .
Излишно е да казвам, че всеки си има собствена рецепта за щастие. Но тъй като тук сме в логореяфетиш.ком (цитирам високо уважаван от мен анкетиран) и целта е да се  поощри лудостта във всичките и проявления, се надявам да ви дам повод и причина да не се отказвате от идеите си. Идеи без филийка не струват, но и само филийка не си е работа.
.
Предоставям рецептите на някои от анкетираните в суров вид.
.

Сгответе си ги, както ви харесва. 🙂

.
Разумът може колкото да помогне, толкова и да попречи по отношение на мечтите. Може да направи човек несигурен и по-слаб. И в крайна сметка, може да го отучи да мечтае.  .
Зависи дали е мъж или жена. Ако е мъж, мисля че е нужна сигурна работа, на която е ценен, и може да издържа семейството си. А мечтата да си му е хоби. Ако е млада жена, може да си следва мечтите. А ако е жена със семейство, най-важно е работата да не я напряга и да я удовлетворява. 

Зависи. Ако е на 20, има къде да спи (при мама и тате), да следва мечтите си. Ако обаче е женен с 3 деца, които зависят от него и издържа още някой родител, ще търси сигурност.

На въпроса какво ще яде, докато си преследва мечтите:

Ще си измисли да съчетава нещата.

Всичко е в правилната оценка на конкретната ситуация, смятам. И в някакъв все пак реалистичен поглед напред в бъдещето.
Понякога мечтата толкова непреодолимо те дърпа да я последваш,че си заслужава да търпиш лишения, но не и безумия. Особено ако и другите около теб страдат от това.
100% да следва мечтите си. Стига в тях да влиза план за печелене и на пари 🙂 Един път живеем, грях е, ако не опита човек да следва сърцето и мечтите си.

Не харесвам хора, които уж мечтаят, а само мрънкат кое как не може да стане.

Зависи понякога какво можеш да си позволиш, какво можеш да жертваш от стандарта си и какви отговорности имаш. Мечтите са здраве, но пак зависи.

Ако човек наистина иска да си следва мечтите, ще се оправи с яденето.

Да следва мечтите си, разбира се… Но аз съм жена. Вероятно като мъж бих разсъждавала по друг начин, заради отговорността към дом и семейството..
Едно от любимите ми:
Да си следва мечтите! Аз това направих, напуснах сигурна работа, с много високи и сигурни доходи, за да правя това, което обичам. Моето виждане за живота е такова, че човек си е сам най-големият враг. Ако вярваш в себе си и не се страхуваш, значи ще успееш. Ако си положителен ще получаваш успех, ще изпращаш положителна енергия към вселената и тя ще ти връща успех. Ако мислиш, че ще се провалиш, значи ще се провалиш. Това е съобщението, което си изпращаш на подсъзнателно ниво. Аз вярвах в себе си и се трудих много упорито, за да завърша университет. Бях самотна майка с 2 годишно дете, работех фултайм, уикенда в университета, в продължение на 4 години 😉 Човек трябва да следва мечтите си, сигурната работа ти дава само сигурност и нищо повече. Следвайки мечтите си, отваряш много повече врати и си по-щастлив. Не всичко е пари и работа, важното е да си удовлетворен и когато се обърнеш, да няма “можех това и това да направя”, а да има “АЗ това направих“.
Опитвам се да не се отчайвам и да следвам мечтите си, да бъда силен и да вярвам, че наистина, както пишат успелите хора, “когато искаш нещо много силно, то ще се случи” или “ако не се предаваш, ще постигнеш, каквото си си поставил за цел” и т.н. Но е трудно. Определено. Особено когато виждаш как парите ти се стопяват, а не получаваш никакви доходи… Но ще стискам зъби и ще се боря за мечтите си! 🙂 Според мен това е правилния път.
И накрая една мисъл, крадена от Интернет (ако някой си го познае, да се обади, да сложа правилен цитат), като пожелание:
.
Един ден ще сбъдна мечтите си. Ще ставам рано, ще работя много за тях и вечерите ще съм затрупана с работа. Ще минат година, две, три… Ще ходя по срещи, ще работя на две места и най-накрая ще живея там, където искам най-много на света. Ще се събуждам и през прозореца ще виждам красива гледка, която никога няма да ми омръзне. Ще закусвам бавно, ще пия кафето си до обяд и ще чета романите, за които не съм имала време досега. Един ден ще сбъдна мечтите си… А за мечтите се работи здраво от сутрин до вечер, от душа и сърце -:)
Яж, чети, обичай и пътувай
Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply