Как една лисица започна кариерата си

Как една лисица започна кариерата си

Който не е чувал за Лиска, веднага да се поправи! Уж е част от забавна история в картинки, а всъщност е дневникът на една работеща майка, която жонглира между работата, семейството, приятелите, къщата, любовта към рисуването и понякога (но само ако не рисува през нощта) намира време да поспи. Тя е оранжева, непохватна, не много досетлива и постояннно греши. Учи се от приятелите и децата си и се опитва да обогати виждането си за света.

Петя Евлогиева е Лиска, а Лиска сме всички ние – бързащи жени и майки, с повече добри намерения и понякога не чак до там блестящи резултати.

Liska 9

Петя: Реално не съм я измислила, тя сама си се появи. Историите са лесни, да, защото тя е това което съм аз и само трябва да погледна какво съм облякла днес и да го нарисувам. Понякога е малко преувеличено, особенно когато искам да внуша нещо. Старая се Лиска да поздрави за празник, да разкаже за някой ритуал, но и същевременно да е модерната майка, която жонглира между семейство, работата и себе си, кога успешно кога, не толкова.
Просто преди 2 години, докато бяхме на море започнах Лиско-дневника си. Пусках в моя Facebook рисунки с Лиска, чисто като смешни случки от моето ежедневие.  Един ден с Иван Стойчков (от Бар Петък) си говорехме и той ме посъветва да я отделя от мен, да и направя нeйна Facebook- страничка, за да достига и до хора, които не само следят мен заради татуировките, които правя. И така вече тя има свой живот от година насам.

А да, татуировките. Петя не само е завършила анимационно кино, не само рисува красиви илюстрации, но има и студио за татуировки.

Liska 11

Петя: Аз никога не съм се отказвала от анимацията, тя е част от това как виждам света. Просто така се случиха нещата, че се наложи да я развия в друга област. Татуировките, които правя, са само анимационни като стилистика, изработени по конкретна идея, само за човека, който ще ги носи.

Liska 1

Петя: Никога не съм се занимавала с илюстрация в смисъла, който всички влагаме- да илюстровам книжка. Рисувала съм всякакви картинки, карикатури, декори и герои. Аз дори не съм и учила как се прави илюстрация и не съм наясно с основните и принципи, които със сигурност биха подобрили и обогатили изказа ми. От малка обаче ми е голяма мечта. Постоянно преписвах текстовете на класически приказки и ги илюстровах по свой начин. Това, което е Лиска и “Коледата на Лиска” няма претенции да е на кой знае какво ниво, нито от към писане, нито от към илюстрации, то е просто моя потребност за изказ, породена от приятелите на Лиска във Facebook и това, че те пожелаха да я имат на хартия. Много, много им благодаря за куража!!!

Liska 5

Питам как Лиска се повлиява от известността.
Петя: Тя известна ли е? Тоест да, има хора които я следят, но ако разбере, че е известна не знам как биха и се развили нещата и за сега е по-добре да не знае. Ще ви издам една тайна – тя има свой PR (Денислав, Mr Goodink), който се грижи за имиджа и за това, как би изглеждала тя в очите на феновете си, ако се изкаже по даден въпрос или сподели нещо на страницата си. Твърде е крехка още и не ми се иска да се замае от славата си. Може би пък това, че знае, че хората очакват нов пост, я кара да е малко по-отговорна към тях:)

Малко преди Коледа Петя се зае с издаването на първото печатно издание на приключенията на Лиска. Как се стигна до там и какво предстои?

Liska 4

Петя: Издаването на “Коледата на Лиска’ беше много пънкарско изпълнение. Много желание, помощ от приятели (Деснислав, Пецката, Анджи, Боряна, Иван и разбира се най-обичният и Металиско и цялото лисиче семейство) и се случи по-вълнуващо, отколкото можех и да си мечтая. Цялата еуфория по издаването, очакването, откриването, е най-хубавият момент за изминалата година, както за мен, така и за Лиска. От една рисунка на плажа, тя се мушна в книжка с твърди корици с аромат и текстура, която накара Лиско-феновете да я пожелаят, а и 270 книжки заживяха в чужди домове и прекараха първата си Коледа там. Благодаря ви! Допълнителни тиражи няма да има от тази книжка. Тя е лимитирана в 300 копия, като всяка беше лично надписана, подвързана, запечатена с восъчен печат.
Ноооо имам толкова идеи, че чак не знам как да ги канализирам. В момента работя по втората хартиена книжка, която ще излезе може би през април. Скоро ще има информация, защото тя е част от една чудесна инициатива, в която поканиха Лиска да участва.

Liska 8

Петя: Не само стартът бе труден, да държиш ниво и да се развиваш всеки ден – това е стремежът ми. Всеки ден е ново и ново доказване и развитие. Нов опит и нови грешки. Всеки ден се питам, това ли всъщност искам да правя? Разкъсвам се между Лиска, татуировките, до скоро участвах и в екипа на “Златната ябълка” – магия, която е на път да се случи, но нямам физическото време за всичко това. Ту следвам сърцето си, ту разума. Но това си е съвсем нормално.Ако на 33 знам как искам да прекарам останалата част от живота си, как ще приема новите предизвикателства?
Стремя се да съм уверена и смела, да знам, че мога да се справя и че това, което предстои, е още по вълнуващо. Да, ново, непознато, но точно това е магията. Ако познаваш себе си, мечтите и възможностите си, никой нов път няма да е лесен, но ще е НОВ и аз съм нетърпелива да го посрещна!
Ваша Лиска

 

Страничката на Лиска

Facebook Comments
Be Sociable, Share!

No Comments Yet.

Leave a Reply